Uputstva

PRAVILNO RUKOVANJE ALUMINIJUMSKOM I PVC STOLARIJOM
 

Pravilno rukovanje aluminijumskom i PVC stolarijom, svodi se na bezbedno rukovanje stolarijom.
Položaj prozorske ručice pokazuje položaj otvorenosti prozora:

  1. Ručica vertikalno okrenuta na dole - Prozor je zatvoren.
  2. Ručica horizontalno i paralelna sa podom - Prozor je otvoren.
  3. Ručica vertikalno okrenuta na gore - Prozor je u kip položaju.

Izbegavajte sve medjupoložaje i položaje osim ovih navedenih!


Takodje, pre prebacivanja prozora iz jednog položaja u drugi, prozorsko krilo uvek najpre vratite u ram (kao kada je prozor zatvoren), izvršite prebacivanje položaja pokretanjem ručice, a zatim otvorite ili iskipujte prozor.
Pri zatvaranju većih površina, kao što su balkonski prozori (balkonska vrata), krilo uvek pridržavajte i drugom rukom, kako biste bili sigurni da je pravilno i kompletno ušlo u ram.
Nikada ne pokušavajte da direktno iz otvorenog položaja prebacite prozor u kip položaj i obrnuto! U tom slučaju može doći do "otkopčavanja" okova i prozorsko krilo može ostati da visi, što dovodi do neželjenih povreda ili štete!
Ukoliko ipak dodje do ovakve situacije, najvažnije je da ostanete pribrani i da ne paničite, kako biste izbegli moguće povrede. Obema rukama pridržavajte krilo i vratite ga u ram, zatim pravilno ručicom zatvorite prozor i tek onda ga prebacite u položaj koji želite.
Naši prozori imaju ugrađen zaštitni mehanizam – “kočnicu”, koji sprečava pogrešno rukovanje. Ručka je blokirana dok je krilo u otvorenom položaju. Okretanje ručke tj. biranje opcije otvaranja moguće je samo dok je krilo priljubljeno uz ram. Ipak, molimo vas da se pridržavate gore navedenog.
Izbegavajte provetravanje prostora pravljenjem promaje na način u kome su sva prozorska krila otvorena. Tako ćete izbeći moguće naglo zatvaranje prozora i nastanak eventualne štete ili povrede.
 

PRAVILNO PROVETRAVANJE I GREJANJE U OBJEKTIMA SA ALUMINIJUMSKOM I PVC STOLARIJOM
 

Novi prozori štede energiju i štite životnu okolinu

Moderni prozori omogućavaju maksimalnu udobnost i sigurnost. Kombinacija profila za ram i krilo, EPDM zaptivnih guma i funkcionalnog termo-stakla, čine vrhunski proizvod koji ispunjava sve uslove modernog građevinarstva. Za razliku od prozora stare gradnje koji nikada ne zaptivaju u potpunosti i u čijoj blizini uvek neprijatno duva, moderni prozori pružaju izuzetnu izolaciju. Nekada su prozori bili poznati kao rasipnici energije, dok novije generacije prozora u odlučujućoj meri mnogo više doprinose termičkoj izolaciji. Time se smanjuju troškovi grejanja i doprinosi uštedi energije, manje je zagađenje vazduha i pomažemo očuvanju prirode.

Često provetravanje pruža prijatnu klimu i sprečava štetne promene

Čak i kod najboljeg termo-stakla prinudno se može stvoriti magla, ukoliko vazduh u prostoriji sadrži veliku količinu vlage. U svakom domaćinstvu se prilikom kuvanja, kupanja ili sušenja veša stvara znatna količina vlage. Čak i sam čovek prilikom disanja ispušta značajnu količinu pare – za 8 sati sna se izdahne otprilike 1 litar pare. U jednom domaćinstvu sa četiri člana se po danu izdahne 10 l vode u vidu pare.
Zbog dodatne količine vode dolazi do preterane količine vlage u vazduhu, koja dovodi do efekta kondenzacije. Ova količina vlage bi trebalo da se provetravanjem izbaci napolje. Ukoliko ta vlaga ostane u kući,  posledice su oštećenja nameštaja i gradjevinske strukture (nastanak buđi). Prostorije sa prevelikom količinom vlage su loše i štetne po zdravlje.
Stari prozori su nam omogućavali stalno provetravanje, jer nisu zaptivali. Novi prozori, ukoliko nemaju sposobnost samostalnog provetravanja, moraju redovno biti otvarani, kako bi se vlaga propustila izvan prostorije. Takođe, ovim putem se i u toku hladnih dana oslobađa višak vlage u prostorijama (temperatura u prostoriji ne sme da se smanji na ispod 15°C, jer topao vazduh može da prihvati više vlage od hladnog vazduha).

Pravilno provetravanje i grejanje

  1. Provetravajte prostorije ujutro 20-30 minuta (ovo se posebno odnosi na kupatilo i spavaću sobu).
  2. U toku dana 3-4 puta provetrite prostorije, tako što ćete napraviti promaju. Ovo se posebno odnosi na situacije posle kuvanja i tuširanja.
  3. Prozori se ne smeju samo kipovati, već što je više moguće otvoriti (ali ne duže od 5 do 10 minuta). Ovakav vid provetravanja je vrlo efikasan, dok dugotrajnim kipovanim  prozorom se u periodu grejne sezone duplo povećavaju troškovi grejanja.
  4. Za vreme provetravanja obavezno isključite grejna tela.
  5. Zagrevajte sve prostorije podjednako i pobrinite se da tokom noći pad temperature ne bude veći od 5 °C. Time ćete sprečiti kondenzaciju vlage na rashladjenim zidovima i plafonu.
  6. Pravilnim provetravanjem doprinosite uštedi energije, postižete zdravu klimu i sprečavate štetne promene.

Sprečite pojavu buđi

Buđ se prenosi preko vazduha. Njihovo idealno stanište su mokre površine, kao što su vlažni delovi zida ili prosuta tečnost na podu pri kupanju. Najčešće su to uglovi soba i spoljašnji zidovi spavaćih soba, dečijih soba, kuhinja i prvenstveno kupatila. Pri tom su to najčešće mesta gde nema dovoljno grejanja i cirkulacije vazduha (iza zavesa, plakara ili spojeva prozora). Na tim mestima se kondenzuje vlaga i stvara takozvano površinsko vlaženje.
Ukoliko se pojavi crna buđ, to je jasan znak da je u prostoriji previsok nivo vlage. Najefikasnije suzbijanje pojave crne buđi je isušivanje. Dugotrajna provetravanja i pravilno grejanje su najbolja prevencija protiv buđi.
 

PRAVILNO ODRŽAVANJE ALUMINIJUMSKE I PVC STOLARIJE
 

Čišćenje profila

Uobičajeno zaprljani prozorski profili lako se čiste mlakom vodom uz dodatak sredstva za pranje koji ne sadrže abrazivne čestice. Ni u kom slučaju nemojte upotrebljavati sredstva za čišćenje koji sadrže jake kiseline ili nitro razređivač.
Redovno čistite prašinu i odstranjujte druge vrste naslaga sa profila, okova i guma po rubovima profila. Ako se dogodi da se neka guma izvuče iz svog ležišta, možete je palcem ponovo utisnuti u njen žleb, počevši od čvrsto priljubljenog dela. Izbegavajte šiljate predmete da ne oštetite gumu.
Periodično proveravajte otvore za odvod vode i po potrebi oslobodite otvore od prljavštine.

Održavanje okova

Jednom godišnje treba sve pokretne delove okova namazati mašinskim uljem ili drugim sredstvom za podmazivanje (sprej “WD 40” i sl.). Poželjno je i preispitati vijke kojima su pričvršćeni okov i kvake.
Okovi se mogu naknadno podešavati. Ta podešavanja prepustite ovlaštenom serviseru.

Čišćenje stakla

Staklo se najbolje pere čistom toplom vodom ili alkoholnim sredstvom za pranje stakala.
U slučaju potrebe u vodu se može staviti malo sredstva za pranje posuđa.
Izbegavajte agresivna sredstva za održavanje ili ona koja sadrže razređivače.

 

Vrhunski kvalitet

Kratki rokovi izrade

Dugogodišnje iskustvo

Moderan dizajn